Yaşlılıkta Yaşam

Yaşlıya uygun fiziki koşullar

Çevre ve hayat şartları ileri yaştaki kişiler için daha büyük önem kazanır. Hepimiz hayatımız boyunca bina, tesis, alan ve mekanları kullanmak durumundayız. Bilgisizce ve sevgisizce inşa edilmiş binalar hepimize zorluk çıkarır ancak yaşlı kişiler için esaslı bir hayat engeli olurlar. İleri yaştaki kişiler zamanlarının büyük bir kısmını evde geçirirler. Bu nedenle yaşadıkları mekanda yaşamlarını kolaylaştıracak daha zengin bir dünya oluşturmaları gerekmektedir. Yaşlı bir kişi için evi, kendisini güvende hissettiği, alışkanlıklarını kolayca sürdürebildiği, daha özgür olabildiği bir yaşama ortamıdır.

Diğer yandan yaşadığı ortam ileri yaştaki kişiler için bir bakım ve rehabilitasyon merkezi olarak da anlaşılmalıdır. Şöyle ki; ileri yaşlarda eklem ve kaslarda bir takım zayıflamalar meydana gelir. Oluşan deformiteleri en aza indirmek için kendisine gösterilen hareketleri düzenli olarak yaparak kişi sağlığını ve bağımsızlığını daha üst düzeyde tutmaya çalışır.

Yaşadığı mekanın birçok noktasına tutunma bantları konulmalı, dolaplar ve raflar herkesin ulaşabileceği yükseklikte olmalıdır. Dik ve döner merdivenler herkes için ama özellikle ileri yaştaki kişiler için kaza geçirme riskini artırır. Yaşanılan ortamda kaygan zeminler olmamalı, zeminde düşmeye yol açacak küçük halılar, kilimler bulunmamalıdır. Yetersiz aydınlatma, merdiven, eşikler, halılar, erişilmesi zor raflar, ıslak zeminler kazalara neden olabilir. Eşyaların ve halıların farklı yerleştirilmesi, aydınlatmanın düzenlenmesi, tutunma yerleri, emniyeti artırıcı çözümler arasındadır. Koltuk değneği, yürüteç, tekerlekli sandalye, banyo ve tuvaletlerdeki tutunma yerleri gibi hareketleri kolaylaştırıcı düzenlemeler yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Yatağa bağımlı kişiler için uygun pozisyonda yatırma, yatak yüksekliğinin ayarlanması, yatak yakınındaki eşyaların yerleşimi bağımsızlık düzeyini artırmada önemlidir. Merdivenlerin, koridorların ve hasta yatak başlarının aydınlatılması, trabzanların bulunması, emniyetin sağlanması ve düşmelerin önlenmesi açısından gereklidir. Çarpma ve düşmelere sebep olacak gereksiz eşyaların ayak altından kaldırılması, elektrik düğmelerinin kolay ulaşılabilir yerlerde olması, hasarlı kabloların kontrol edilip tamir edilmesi, mutfakta gaz dedektörünün olması diğer emniyeti artırıcı önlemler arasında sayılabilir

Copyright © 2016 Yakamoz Huzurevi